A csicsóka egy nagyon egészséges krumpliszerűség, érdekes édeskés ízzel. Az élettani hatásairól bővebben itt. Amellett, hogy egy viszonylag natúr fűszerezésű krémleves készült belőle - ami igazán jólesik a nagy hidegek idején, életemben először "igazi" húslevest főztem, hogy "rendes" alaplével tudjam felönteni a csicsókát. Nagy élmény volt.
Ezért először is, hideg vízben, nagy lángon feltettem főni a csirkehúst - az fontos, hogy csontos legyen a hús, mert ebből főnek ki igazán az ízek. Amikor felforrt, akkor szűrővel levadásztam a tetejéről a képződött habot és kis fokozatra kapcsoltam. Sóval és borssal fűszereztem és beletettem a vöröshagymát és a fokhagymát. Hagytam tovább rotyogni és csak később adtam hozzá a hasábokra vágott répákat. Még később tettem bele a petrezselymet - egész csokor hiányában aprított mirelitet. Amennyire megértettem a húsleves / alaplé főzés lényegét, a több ütemben hozzáadott alapanyagok egyúttal a rotyogás szabályozásában is segítenek. Így a későbbiek során nem is képződött a tetején hab.
Időnként kóstolgattam, illetve teszteltem, hogy megfőtt-e már a hús. Emlékeim szerint az elejétől a végéig 2-2,5 óra kellett és bár ez soknak tűnik, igazából csak néha kellett ránézni, szépen elvolt magában.
A levesből leszűrtem az alaplevet és nekiláttam a csicsókalevesnek. A kockákra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, majd a kockákra vágott csicsókát is átforgattam az olajon. Csak ezután öntöttem fel az alaplével, illetve sóval és borssal fűszereztem. Amikor már puha volt a csicsóka, akkor picit vártam és összeturmixoltam a levest. Hozzáöntöttem a tejszínt, folyamatos keverés mellett. Utána visszatettem a tűzhelyre, de már nem forraltam fel újra, csak addig vártam, amíg elkezd egy kicsit rotyogni.
Az alapléből származó répával tálaltam. Nagyon egyszerű ízvilága és egyszerre mégis telt íze volt - ideális választás a téli hidegben, mert nagyon jól átfűti az embert. Ez egy elég sűrű leves lett, igazából akár kevesebb csicsóka is elég hozzá, akkor valószínűleg kevésbé tömény.
Alaplé
- 1 kg csirke felsőcomb
- 1 fehérrépa
- 2 sárgarépa
- 1 kisebb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- só, szemes bors
Csicsóka krémleves
- 85 dkg csicsóka
- 1 fej hagyma
- 1 liter alaplé
- 2 dl tejszín
- só, bors